Forum

Genesis 6: 1-4

Avatar
David

Een vraag over de tekst van morgen:

6

1 Zo kwamen er steeds meer mensen op aarde, en zij kregen dochters. 2 De zonen van de goden zagen hoe mooi de dochters van de mensen waren, en ze kozen uit hen de vrouwen die ze maar wilden. 3 Toen dacht de HEER: Mijn levensgeest mag niet voor altijd in de mens blijven, hij is immers niets dan vlees; hij mag niet langer dan honderdtwintig jaar leven. 4 In die tijd en ook daarna nog, zolang de zonen van de goden gemeenschap hadden met de dochters van de mensen en kinderen bij hen kregen, leefden de giganten op aarde. Dat zijn de befaamde helden uit het verre verleden. (NBV)

Dat Kaïn een vrouw had, oké, daar heb ik weinig moeite mee. Ik zou er zelfs nog in kunnen komen dat het geen dochter was van Eva met een wat ruime interpretatie. Wat ik zelf interessanter vind is dat hier (in Genesis 6) over 'de zonen van goden' gesproken wordt. (In de HSV spreekt men over 'Gods zonen'.)

Ik kan hier zelf niet iets voor bedenken wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn. (Verder vind ik het ook vreemd dat God zegt dat de mens niet langer dan 120 jaar mag leven, terwijl dat volgens mij nog wel voor komt, of je moet het ruim zien.) Mijn vraag dus: heeft iemand hier een idee wat er wordt verstaan onder 'de zonen van goden'? Ik raak voornamelijk de draad kwijt op het moment dat er ook over de vrouwen wordt gesproken... (nou, wie maakt de opmerking?) zeker als er dan over 'de dochters van mensen' wordt gesproken.

Avatar
Bernadet Kruidhof

In de jongerenbijbel staat hier een stukje bij geschreven.. weet niet of je er wat aan hebt maar denk post het maar even :)

In de tijd dat het boek Genesis opgeschreven werd, vertelde men elkaar verhalen over de goden en hun lotgevallen. Daarin werd ook gesproken over een vermenging van goden en mensen, waaruit de 'giganten' voortkwamen. Die vermenging wordt door God veroordeeld. Onmiddelijk hierna volgt het verhaal over de zondvloed... Soms worden deze 'giganten' in verband gebracht met de Enakieten of Refaieten. Die waren reusachtig groot en praktisch onoverwinnelijk (zie Num. 12:28-29,33 Deut 2:10-12, 20 3: 11 en 2 Sam 21:15-22)

Avatar
Bram

Volgens deze site is de meest waarschijnlijke theorie dat het gevallen engelen zouden zijn. Het lijkt een plausibele oplossing... Andere opties dan de hier genoemde drie kan ik niet direct bedenken en optie 2 en 3 zijn nou ook niet 'je van het'!

Avatar
David

Andere verklaring, merci voor de PB!

'Een tijdje geleden kwam ik een studie tegen (in het engels) waarbij de verschillende plaatsen waar 'de zonen van God' genoemd worden, langs elkaar worden gelegd en de relatie tussen de 'zonen van God' en de 'Giganten' of 'Machtigen' of 'Reuzen' wordt uitplozen. 

Deze studie kun je hier vinden. De conclusie (laatste bladzijde) is ongeveer:

De zonen van God:

- Zijn GEEN engelen.

- Waren aanwezig bij de schepping van de aarde

- Zijn niet menselijk / stammen niet af van Adam

- Zijn geestelijke wezens. Maar kunnen als mensen sterven, kunnen een fysiek lichaam aannemen.'

Avatar
Inslag

Die 120 jaar is, als ik het goed herrinner, dat over 120 jaar de zondvloed gaat komen, reken het maar na.. 

Avatar
Bram

Dat is een boeiende uitleg David! Zeer verwarrend wat mij betreft, maar plausibel.

Dat met die 120 jaar heb ik nooit begrepen, maar dit is een leuk nieuw inzicht!

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: