Forum

Hoi

Avatar
ClaridadCie (ClarissaDadema)

Hoi Ichthianen,

Ik ben Clarissa en ben dit jaar begonnen met de studie psychologie aan de RUG. Ik denk dat ik wel lid wil worden van Ichthus. Ik begreep dat jullie Forum een beetje dood is, dus heb ik maar een facebook aangemaakt. Die had ik nog niet, maar het leek me toch wel handig als ik hier wat meer mensen wil leren kennen.

Ik heb me nog niet echt als lid aangemeld, ik wil liever eerst even kijken of ik het wel leuk vind.


Groetjes,

Clarissa.

De personificatie van de Claridad. Een kaartenhuis gebouwd op zand.

Avatar
Inslag

Ha Clarissa!

Welkom op het forum, 

Om Ichthus te leren kennen, zou ik een keer op donderdagavond in het Ichthuscafé langskomen, en op dinsdag een keer kring te bezoeken, hiervoor kun je een mailtje naar Lydia, de kringcoordinator (k…@icht.nl) sturen. Deze dingen kun je geheel vrijblijvend doen, dus als je het nog niet zeker weet, kun je gewoon komen kijken. 

Want Ichthianen zijn in het echt nog leuker dan wanneer je ze digitaal tegenkomt ;-)

groet,

Inslag

Avatar
ClaridadCie (ClarissaDadema)

Hoi Inslag, heet je echt zo?

Ik was wel in jullie kerk dinsdag, dat vond ik wel leuk. Ik snapte dat met die groepjes en dat iedereen wat moest vertellen over een thema niet zo.

Hebben jullie ook altijd zo'n lange preek? Ik voelde me wel een beetje rot dat ik geen bijbel mee had genomen, dat moet toch?

Nouja, ik zal Lydia wel een mailtje sturen. En een keer bij kring langs. Waar is dat?

Bedankt voor je reactie, het is nu al wel helderder zo.

 

Groetjes

De personificatie van de Claridad. Een kaartenhuis gebouwd op zand.

Avatar
Hag

Hee Clarissa,

We hebben 6 keer per jaar in plaats van kring themagroep. Deze avonden ga je met een groep van 10/15 mensen samen bezig met een bepaald thema. Dinsdag stonden de leiders van deze themagroepen door de zaal verspreid zodat iedereen bij hen langs kon gaan om info te krijgen over de themagroep die ze willen kiezen.

Onze preek is zeker niet altijd zo lang, de spreker zat een kwartier over z'n tijd heen. Normaal hoef je geen bijbel bij je te hebben op een gezamenlijke avond, deze staat altijd op de beamer maar de spreker had geen tekst doorgegeven.

Kringen zijn bij Ichthianen thuis.

't Is verder misschien handig om te weten dat er aankomende donderdag geen IchthusCafé is omdat we dan een ALV hebben.

Groeten,

Xander

Avatar
Richard Bremmer

Hoi Clarissa, 

Allereerst: welkom.

Vervolgens (ja, ik doe dit puntsgewijs, in een poging ditmaal niet te lang van stof te zijn): leuk dat je het forum een beetje nieuw leven inblaast. Overigens kreeg ik geen meldingen van mijn rss-app, jammer.

Ten derde: het is altijd goed om je eigen bijbel bij je te hebben, dan kun je de gelezen tekst beter in de context plaatsen. De beste bijbel om mee te nemen is de Statenvertaling met kanttekeningen van de Gereformeerde Bijbelstichting.

Ten vierde: de predikant was misschien lang van stof, maar het was best interessant. Alleen Paulus had natuurlijk geen bijbeltje bij zich. En een boekrol sleep je ook niet overal mee naartoe.

Ten vijfde: als je Lydia een bericht stuurt, zal zij je bij een kring indelen. Als je al iemand bij Ichthus kent, kun je ook wel een keer met hem of haar mee, maar als je waarschijnlijk wel lid wordt, kun je het beter direct met Lydia regelen.

Tot slot of ten zesde: je bent van harte welkom bij de themagroep over Israël. Misschien heb je Paul Dijkema en mij wel gezien op de Kick Off? We hadden Israëlvlaggen, een gebedskleed en veel boeken (waaronder twee bijbels ;) ) bij ons. Overigens zul je in de Claridads dit jaar ook weer de nodige artikelen over Israël kunnen lezen.

 

Groet,

Richard

Avatar
Hag

Als ik even op @richard-bremmer mag reageren:

Ik ben het zeker met je eens dat het goed is om de context om een bijbeltekst te weten. Ik zou niet willen zeggen dat 'de Statenvertaling met kanttekeningen van de Gereformeerde Bijbelstichting' de 'beste bijbel om mee te nemen' is. Ikzelf zou daar niets mee kunnen tijdens een preek/overdenking (ik zou em sowieso te gereformeerd vinden :p) en ga liever voor een bijbel in minder ouderwets nederlands als ik eens een keer een bijbel meeneem.

btw Richard: Jouw rss-app (als je nogsteeds dezelfde hebt) is sowieso raar. Hij heeft heel vaak dat ie opeens alle oude berichten nogmaals ophaalt (zodat ze er dubbel in staan) en dan een melding geeft dat ie zoveel nieuwe berichten heeft.

Avatar
ClaridadCie (ClarissaDadema)

Hee, wat voor themagroepen zijn er dan? Israël lijkt me niet echt leuk, met wat ze allemaal doen en zo. Ga je dan elke avond studeren op een bepaald thema? Ben je dan altijd heel serieus bezig?

Ik heb het nu best wel druk op school, dus ik heb Lydia nog niet gemailt, maar moet dat voor een bepaalde tijd? Dinsdag heb ik eigenlijk ook niet zoveel tijd voor kring. Andere weken wel maar deze week niet.

De statenvertaling is toch een oude bijbel? Volgens mij heeft mijn opa er wel een. Maar die ziet er echt niet meer mooi uit en sommige blaadjes missen. Ik heb wel het boek, is dat ook goed? Ik vind die wel helder.

 

groetjes

De personificatie van de Claridad. Een kaartenhuis gebouwd op zand.

Avatar
JipK

De meeste Ichthianen gebruiken de Nieuwe Bijbelvertaling of de Herziene Statenvertaling maar er wordt allicht ook van anderen gebruik gemaakt.

Avatar
Hag

Dit jaar zijn er de volgende themagroepen:
- Apologetiek (geloofsverdediging)
- Creatief geloven (met o.a. schilderen, muziek & drama)
- Discipelschap
- Documentaire (documentaires kijken en daarover praten)
- Geloofsvragen
- Internationale studenten (activiteiten doen met internationale studenten)
- Israël
- Maatschappelijke acties
- Muziek (theoretisch maar ook samen muziek maken)
- Rondreis door de bijbel (Oude Testament)
- Whiteboardgroup (presenteren over onderwerp naar eigen keuze, feedback geven & ontvangen)

Zoals je kunt zien zitten er hele serieuze maar ook minder serieuze themagroepen tussen.

Voel je vrij om Lydia te mailen om langs te komen op een kring wanneer het je uitkomt;) Er is eventueel ook een woensdagkring.

Het boek is uiteraard ook prima, gebruik de bijbel waar jij je fijn bij voelt.

Avatar
Richard Bremmer

Foei! Het Boek is niet echt een vertaling, maar slechts een vertelling. Alles is maar prima deze dagen. De jeugd van tegenwoordig...

 

P.S. volgens mij heb ik nu een app die het wel goed doet.

Avatar
Väinämöinen

Haha, ik vind het mooi om te zien hoe hier iedereen zo serieus op reageert Mr. Green

I dreamed that love and peace had power
Over fear and bitterness
I dreamed the dove of peace was chosen
Over fear and weaponry
Love and comfort never ending
Everlasting images I dream

Avatar
Richard Bremmer

Nou. Soms maakt de vertaling echt wel uit. En ook je eigen bijbel meenemen is zeker niet onbelangrijk.

Avatar
Inslag

Richard, ik vind dat je je mening wel erg nadrukkelijk neerzet hier..  

Het maakt niet uit welke Bijbelvertaling je gebruikt, verschillende vertalingen is prima, vergelijken is juist leuk. En daarvoor moet je als je bij Richard op kring komt blijkbaar die ene vertaling voor hebben.. gelukkig is dat maar 1 kring, en zijn er nog vele andere leuke kringen waar je die specifieke vertaling niet nodig hebt ;-)

Kring is bij Ichthus altijd op dinsdag, maar als een weekje later beter uitkomt, kun je dan ook gerust komen. Kring is (bijna) elke week, met een vast groepje van 6-7 mensen, die je gedurende het jaar beter leert kennen, waarmee je samen eet, zingt, bijbelstudiet, lacht, bidt, kletst, discuseert enz..
Themagroep is ca 6 maal per jaar, en daar ben je samen met mensen die eenzelfde interesse hebben, met de thema's die net genoemd zijn door Hag. Ook is er nog ongeveer elke maand een gezamelijke avond, waar je vorige week dus ook al geweest bent, daar komen alle Ichthianen dus samen om te eten, zingen, bidden en luisteren.
Donderdags is het minder geestelijk, met andere activiteiten. Ook met diepgang, zoals avonden waar een spreker komt praten over maatschappelijke thema's (Christenvervolging, homoseksualiteit, zijn een paar voorbeelden die me te binnen schieten) Hier kun je heen gaan als je zin hebt, maar vaak wel verdiepend..  Of breders waar leden vertellen over onderzoek/hobby/studie/wat hun bezig houdt. Of ledenvergaderingen waar vergaderd wordt over serieuze en minder serieuze zaken. Tevens is er donderdags ook altijd gewoon tijd om te borrelen (gezellig drinken en socializen, alcohol hoeft niet, kan wel).. en soms zijn er leuke feesten.

Daarnaast kun je ook nog een commissie uitzoeken die je leuk lijkt om je organisatietalenten verder te ontwikkelen. En gewoon gezellig vrienden maken :) 

Als je komende week nog besluit lid te worden, kun je misschien zelfs nog naar het startweekend, 17 - 19 oktober, een supergezellig weekend om Ichthus en Ichthianen in een chille omgeving te leren kennen. 

groet,

Inslag.

(Inderdaad niet mijn echte naam, maar als je me kent weet je wel wie ik ben. En als je me niet kent, dan niet. Daar is dit een forum voor. Niet alles wat ik roep op internet hoeft gevonden te worden als je mijn echte naam googlet.)

 

Avatar
Richard Bremmer

Och, daar heb je ook wel weer gelijk in. Als ik eerlijk ben, vind ik de Statenvertaling juist zo interessant, omdat je dan, wanneer iemand anders voorleest, goed en snel bepaalde verschillen kunt zien. Kijk ik dan in de kanttekeningen, dan blijkt vaak dat het voorgelezen alternatief ook daar wel genoemd staat. Met meer bijbelvertalingen krijg je in elk geval een beter beeld van de tekst. En... een vertaling doet de grondtekst altijd tekort, dus zolang we Hebreeuws, Aramees en Grieks nog niet volkomen machtig zijn, kunnen we inderdaad beter vertalingen naast elkaar leggen.

Avatar
ClaridadCie (ClarissaDadema)

Hihi, wel grappig dat jullie nu een hele discussie voeren over het soort bijbelvertaling. Dat maakt toch niet echt heel erg uit?

Maar themagroep muziek lijkt me wel leuk. Moet je dan ook een instrument spelen? Ik heb wel een tijdje gitaar gespeeld, maar kan niet echt begeleiden ofzo. En anders creatief geloven of documentaire.

Weet iemand van julllie trouwens waar de Ichthus groep op facebook is gebleven? Ik wilde vanmorgen weer kijken, maar toen was ie weg, doen jullie nu alles via het forum?

 

Groetjes,

Clarissa

De personificatie van de Claridad. Een kaartenhuis gebouwd op zand.

Avatar
Inslag

hoi!

Tsja, ik hapte een beetje op die bijbelvertalingen omdat ik Richard niet heel gastvrij vond overkomen.  Mijn excuses. ik hoop dat ik je niet gebeten heb

Ik zou zeggen, meld je aan bij Ichthus!

De Ichthusgroningenfacebookgroep is een interne groep, wanneer je lid bent van Ichthus, wordt je daaraan toegevoegd, als ik het goed heb. Die groep wordt best veel gebruikt voor communicatie, meer dan het forum inderdaad. Als je nog geen Ichthiaan bent, kan het kloppen dat je daar nog niet bij mag.. Je hebt ook nog de Ichthus Groningen pagina, die is open voor iedereen. 

Succes met het lid worden ;-)

groet,

Inslag

 

Avatar
Richard Bremmer

Ach ja, je doet wel eens wat om aandacht te vragen voor de belangrijke zaken van Ichthus.

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: